Läppärisi kuolee jos se ei hengitä

emolevy

Seuraa J. Apajasalon ilmainen vinkki nro 1. Läppärit ja muut tietokoneet liittyvät nykyaikana toimintaani yllättävänkin paljon. Nykyaikana monet kassaohjelmat pyöritetään läppärin tai pöytätietokoneen kautta. Varmaan yleisin syy miksi tietokone ei toimi on sen sisälle kertynyt pöly. Pahimmillaan pelkkä pöly tappaa koko koneen.

Parisen viikkoa sitten perjantaina olin tullut kotiin päivän palavereista, ruokkinut itseni ja napsautin tottuneesti läppärin päälle aloittaakseni kirjalliset työt. Vähän aikaa työskenneltyäni ruutu napsahti pimeäksi. Kone oli päällä mutta ruutu pimeä. Parin sekunnin kuluttua koko kone sammui. Tajusin heti, että illan toimintasuunnitelmani oli muuttunut hetkessä. Koitin käynnistää konetta, ja sain varoitustekstin, että tuuletin ei wörki kuten pitää, ja jotta mikään osa ei rikkoutuisi, oli kone automaattisesti sammuttanut itsensä ylikuumenemisen vuoksi.

Arvasin ongelman, ja eikun kone osiksi.

 

poly

Iltapuhteena purin koneeni osiin päästäkseni käsiksi tuulettimeen. Noin tuhat pientä ruuvia, helposti halkeavaa muovia ja ohuen ohutta kaapelia ja liitintä varovasti avattuani sain eteeni kuvien mukaisen näyn. Kuvat kertonee enemmän kuin tuhat sanaa, mutta viiden vuoden pölyt löytyi tuulettimen aukosta, juuri siitä, jonka kautta kone koittaa hengittää.

Juuri tämä on varmasti yleisin syy miksi läppäri tuodaan huoltoon. Joidenkin IT- alan ihmisten mukaan noin 80% huollossa olevista koneista on puhdistettavana pölystä.

Kone ei ole ollut poikkeuksellisen epäsiisteissä oloissa, vaan ihan normaali käytössä kotona, toimistolla, kahviloissa… En ole juuri pitänyt läppäriäni edes sohvalla tai sylissäni, tämä olisi tietenkin pahentanut tilannetta entisestään. Nämä vain keräävät pölyä ihan tolkuttomasti.

Jos sinusta siis tuntuu siltä, että koneesi ei ole vielä kovin montaa vuotta vanha,
ja toimii vielä ihan jees, vaikka joskus vähän takkuaakin, suosittelen erittäin
lämpimästi seuraavaa:

1. Kuuntele konettasi. Kuulostaako se siltä kuin olisi vetänyt maratonin
krapulassa? Jos kuulostaa, sen sisällä lienee jo liikaa pölyä.

2. Mittaa koneesi lämpötiloja siihen tarkoitetulla ohjelmalla. Näitä löydät
ilmaiseksi netistä, ja ne ajavat satunnaiskäyttäjälle asiansa ihan ok. Usein
lämpötiloja näkee myös BIOS:in kautta. Itse latasin projektini päätteeksi ohjelman nimeltä SpeedFan. En ota mitään vastuuta kolmannen osapuolen sovelluksista, eikä minulla ole mitään tekemistä tämän tai jakelijan kanssa, mutta itse latasin sovelluksen täältä:

SpeedFan Download.fi sivustolla

3. Hanki purkki paineilmaa honkkarista, motonetista, tokmannilta tms. romukaupasta. Saat annettua vähän ensiapua puhaltelemalla paineilmaa tuulettimen aukoista sisään. Jos ongelma on edennyt kovin pitkälle, saattaa irronnut pölytollo pahimmassa tapauksessa syttyä palamaan kuumissa osissa, joten oleppa varovainen.

4. Jos pölyongelma on edennyt jo kovin pitkälle, on ehdottomasti tarpeen päästä koneen sisälle ja poistaa pöly. Katso kuvat niin ymmärrät tilanteen. Tietämättäsi omakin koneesi saattaa olla tässä kunnossa. Kuvissa ollut kone näytti ulkoapäin täysin siistiltä eikä sitä ole pidetty huonoissa olosuhteissa.

5. Jos kaipaat neuvoa, vinkkiä tai apua asiassa, välittömästi yhteys J.
Apajasaloon. Itse sain homman tehtyä parissa tunnissa, ja pääsin aloittamaan illan työni.

Jos käytät konettasi kassajärjestelmän pyörittämiseen, miten uskoisit käyvän jos tämä sattuisi työpäiväsi aikana kassalla?

Jätä kommentti